Van monoliet naar microservices - Solvinity

Published by Marita Vleugel
August 01, 2023 @ 10:00 AM
 

Van monoliet naar microservices

Optimaal profiteren van de cloud
Het feit dat je software in de cloud draait, betekent nog niet dat het cloud-native is. Om volledig te profiteren van de voordelen van de cloud, is een andere benadering van software nodig: een flexibele architectuur op basis van microservices. De transitie van een monolithische naar een cloud-native architectuur vereist niet alleen technologische vernuftigheid, maar ook organisatorische verandering en een doordacht proces.

De transitie in detail 

Een monolithische architectuur voegt alle functionaliteiten van een softwareapplicatie samen in één geheel, terwijl een cloud-native architectuur deze functionaliteiten als onafhankelijke microservices ontwikkelt. In een cloud-native architectuur week je de verschillende functionaliteiten juist los van elkaar als microservices die met elkaar communiceren. Deze microservices kunnen draaien in containers: een softwarepakket binnen een virtueel besturingssysteem (OS) dat in vrijwel iedere omgeving kan functioneren. Wat deze opzet “cloud-native” maakt, is dat de applicaties zijn gebouwd om gebruik te kunnen maken van de schaalbaarheid, flexibiliteit en veerkracht die de cloud biedt.
 

Voordelen en uitdagingen

Cloud-native microservices bieden eenvoudigere op- en afschaling, meer flexibiliteit in de keuze van besturingssystemen en web servers, en vereenvoudigd beheer met tools zoals Kubernetes en OpenShift. 
 
Aan de andere kant evolueren cloud-native technologieën snel waardoor ze continue aandacht vereisen. Ook kan het lastiger zijn om overzicht te behouden. Een monolithische applicatie is overzichtelijk. Je hebt één omgeving met vaste kosten. In een cloud-native omgeving kun je ongelimiteerd de capaciteit opschalen. Je moet dan ook de juiste controlemechanismen en limieten inrichten, zodat applicaties blijven presteren zonder duizenden euro’s per maand verbranden omdat ze te veel capaciteit gebruiken.
 
Daarbij is security een continue overweging. Zijn de gebruikte oplossingen zoals containers, CI/CD en monitoring veilig en compliant genoeg voor de behoeften van je organisatie? Een kleine fout in de inrichting of een enkel openbaar wachtwoord kan leiden tot een groot securitylek.
 
Tot slot komt de transitie naar microservices met organisatorische vraagstukken. De teamstructuur en werkwijze moeten op de kop: teams werken niet meer samen aan één grote release, maar aan kleine releases per microservice en ontwikkelen met een CI/CD-releaseproces. Bovendien worden teams volledig verantwoordelijk voor het functioneren van hun microservice(s).
 

Strangler Pattern

Het "Strangler Pattern" is een bewezen proces om geleidelijk over te stappen naar een cloud-native architectuur. Dit is een transitieproces gebaseerd op incrementele verandering: functionaliteiten worden stuk voor stuk herbouwd als een microservice. Zodra zo’n nieuwe functionaliteit klaar is, wordt de oude component in de monoliet de nek om gedraaid (‘strangled’) en vervangen door een koppeling naar de nieuwe microservice. Zo kun je de monoliet steen voor steen afbreken, zonder de hele applicatie te moeten uitschakelen. 
Desondanks kunnen obstakels optreden en kan het waardevol zijn om een ervaren sparringpartner te hebben die vergelijkbare trajecten heeft doorlopen. 
 
Download ons e-book ‘5 x efficiënter software in de cloud’, waarin we praktische richtlijnen geven voor het succesvol inrichten van je cloud. Het e-book gaat in op:
  • Een andere blik op security
  • Grip op data
  • Kiezen voor innoveren
  • Kosten onder controle
  • Ontzorging in operations
  Voorblad e-book

Powered by CIONET Netherlands business partner:

Solvinity

 

Posted in:CIONET Netherlands

No Comments Yet

Let us know what you think

You May Also Like

These Stories on CIONET Netherlands

Subscribe by Email