Van CIO naar digital leader; waar te beginnen?

Written by Lisa
12/21/16 4:27 PM

“We moeten ook innoveren.” “We moeten iets met IoT doen. Bedenk jij eens wat.” In de huidige digitale tijdperk moet je als CIO natuurlijk veel meer kunnen dan de informatiestromen bedienen.

En daarom staan we vandaag stil bij digital leadership. Want het klinkt veelbelovend, maar hoe breng je dit in praktijk? Waar begin je? De drie mensen die hier vandaag over vertellen zijn Bas Rookhuijzen (Google Cloud), Bastiaan Walenkamp (SNS Bank) en Igor van Gemert (Sim-Ci, innovatiesateliet van Alliander). Ook zijn we vandaag te gast bij Google Cloud, want als er een grote speler is die digital leadership vertegenwoordigd, dan zijn zij het wel.

IMG_2383

Bas Rookhuijzen – Google Cloud

De eerste spreker van vandaag is Bas Rookhuijzen die deels vertelt over Google Cloud, maar zeker ook hoe je als organisatie een digital leader wordt.

Want hoe wordt jouw organisatie een digital leader? Volgens Google zit ‘m dat in drie pijlers.
1. Mission statement. Google’s mission statement “Google's mission is to organize the world's information and make it universally accessible and useful. Our company has packed a lot into a relatively young life…” (bron: Google.com) Daarbij stelt het bedrijf zichzelf de vraag: “What’s different now?” Je mission statement trekt bepaalde mensen aan. Mede door deze vraag trekt Google jaarlijks 1,2 miljoen sollicitanten aan.
2. Transparancy. Wanneer je als bedrijf een gesloten houding hebt, zorgt dat voor een stugge en terughoudende cultuur. Dit maakt dat het langer duurt voordat je iets bereikt. Google’s tip: wees transparant en sta open voor nieuwe ideeen.
3. Autonomy. Google vindt het belangrijk dat digitale ontwikkelingen toegankelijk worden voor consumenten en steekt hier veel tijd in. Belangrijk middel hierbij is dat het producten open source aanbiedt in plaats van hoge patentgelden te vragen. In de bedrijfscultuur leidt dit tot veel individuele vrijheid om nieuwe ideeën uit te werken, gefocust op disruptive technology.
Ondanks dat Google een bedrijf is van gigantische omvang, weten ze wel hoe het komt dat sommige start-ups de ‘old boys’ met gemak inhalen. Bas ziet hierbij een interessante detail: “Het zijn vooral hele kleine teams die snel kunnen schakelen. Kijk maar naar Snapchat die na vijf jaar een waarde heeft van 25 miljard dollar. Dan heb je het wel over een team van maar 20 man.”

Verder leunt het succes van een start-up op drie bouwstenen:
1. Technical knowledge. Geen enkel bedrijf kan nog zonder een flinke dosis technische kennis;
2. Leadership/ business expertise. Iemand moet op het podium staan om de leiding te nemen en de grote keuzes te maken;
3. Creativiteit. Durf anders te denken dan de rest. Wees niet bang voor creatieve slimheid. Als je Google weet te hacken, dan krijg je een baan of een zak geld. Zo worden wel de beste mensen in een team verzameld.

Hoe word je verder zo succesvol als een unicorn (start-ups met een bedrijfswaarde van ruim 1 miljard dollar)? Bas: “Denk groot. Grote doelen die prestigieus in de oren klinken, want het enige wat je nodig hebt is een groot idee. ‘Wat kan ik bereiken over 5 jaar?’ En het begint in de organisatiecultuur: de meeste ideeën beginnen bij koffiezetautomaten. Wat doe jij tegenwoordig? Een wees vooral ook uniek. Ga niet anderen volgen of het wiel opnieuw willen uitvinden.”

IMG_2388

Bastiaan Walenkamp- Innovatie manager SNS Bank

De talk van Bastiaan ging over de vraag: ‘Hoe probeert de SNS Bank te innoveren?’ Bastiaan werkt al tien jaar bij de SNS Bank die per januari De Volksbank NV heet. Hij ziet een duidelijke kanteling in de mindset van het management. “Eerst kreeg ik telkens de vraag ‘Moet dit wel?’. Vijf jaar later draaide het om hoge verwachtingen.”

Hoe wordt de SNS dan disruptive?
1. Creëer een gezamenlijke visie. Er werd een discussie georganiseerd: wat is ons bestaansrecht? En hoe ziet betalingen in 2030 eruit? Als je kijkt naar ‘betalen 2.0’ loop je eigenlijk al achter. Een slimme start-up haalt je dan al zo in.

Hoe houd je rekening met disruptie? En hoe ziet de markt eruit in een deeleconomie?

2. Onderscheid tussen drie type innovatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de 3-horizones of growth; een organisatie moet elke dag op deze horizonnen actief zijn.
- Horizon 1: Defending current business model;
- Horizon 2: Extending your business model;
- Horizon 3: Creating a new business model. Ook hier moet je zorgen dat je de juiste mensen vindt die hierbij passen, die net even anders denken.
3. Open innovatie is de norm. Hiervoor is een speciaal traject in het leven geroepen: “Startup Synergie”.

Dit traject bestaat uit vier fases:
1. Scope & scout;
2. Selection & connection;
3. 7 weeks over experiments;
4. Demo Day.
Bijkomend voordeel: door te innoveren leren teams beter samenwerken.

Hoe disruptive is de SNS Bank nu? Binnen de SNS Bank zagen ze dat steeds minder mensen een hypotheek konden krijgen vanwege een model dat past bij de samenleving van vroeger, niet van nu. Dat moest natuurlijk anders. Daarom wordt er nu gewerkt met social credits: hoe actief is de burger in de deeleconomie? Zijn hier cijfers uit te halen die gebruikt kan worden voor het verstrekken van de hypotheek? Ook in de toekomst zal er meer gebruikt worden gemaakt van data om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een hypotheek.

van CIO naar digital leader

Igor van Gemert – Directeur Sim-Ci, innovatiesateliet Alliander

De derde spreker van vandaag is Igor van Gemert, een uiterst pienter persoon dat vol enthousiasme aan zijn verhaal begint. Hij is zo’n twee jaar geleden begonnen met Sim-Ci, dat in november officieel gelanceerd is. Sim-Ci is het innovatiekindje van Alliander, een groot energienetwerk in Nederland.

Igor komt nog terug op de talk van Bas Rookhuijzen over innoveren als een start-up. Want wat heb je nodig om een start-up te beginnen? Anders nadenken! Hoe gaan consumenten om met nieuwe technologie? Vanuit die gedachte moet je gaan denken.
Met zijn interesse in innovatie bezocht hij Fukushima en de door Sandy getroffen steden. Het werd zijn inspiratiereis en vroeg zich af: ‘Hoe maak je een stad bestendig tegen elke crisis?’

van CIO naar digital leader

Sim-Ci moet het antwoord op deze vraag gaan geven. Door middel van data worden er nieuwe producten gebouwd die inkijk geven in de infrastructuur en dan met name in het kwetsbare gedeelte.

Alliander heeft aangekaart dat graafwerkzaamheden niet efficiënt verlopen, waardoor er veel graafschade ontstaat. Denk aan leidingen die geraakt worden met alle gevolgen van dien. Daarom heeft Sim-Ci een systeem ontwikkelt dat een klus matcht met de juist specialisten, gelet op de competenties. De bijbehorende applicatie zorgt voor feedback binnen de graafwerkzaamheden en laat precies zien waar de kabels lopen. Dit zorgt dat een klus gemiddeld 10 minuten eerder geklaard kan worden. Ook hier is data is key en gecombineerd met dit systeem scheelt het Alliander 12 miljoen euro per jaar.

Ook ontwikkelde Sim-Ci virtual reality simulaties. Hoe kun je mensen bewust maken van de impact van een crisis? Puur door ze in de beleving mee te nemen. Wanneer je een VR-bril opzet bij een verouderde dijk, zie je tot hoever je met je benen in het water komt te staan bij een dijkdoorbraak. Zo word je direct bewust van de impact bij een ramp.

Tot slot deelt Igor nog een belangrijke tip met ons: get your hands dirty!


IMG_2422

Het volgende CIONET community event is op 2 februari. Dan gaan we het hebben over succesvol transformeren in bedrijf en IT. Meld je snel aan op via de website.

Auteursrecht: Lisa Niehoff

Subscribe by Email

No Comments Yet

Let us know what you think