Als CI(S)O navigeren door de complexiteiten van Cybersecurity

Published by Marita Vleugel
December 13, 2023 @ 6:54 PM

Urgentie van Bedrijfsweerbaarheid: als CI(S)O navigeren door de complexiteiten van Cybersecurity

In de sfeervolle ambiance van Restaurant Aan de Poel in Amstelveen, bekroond met twee Michelinsterren, vond op 7 december 2023 een bijzonder diner plaats. Zestien vooraanstaande digital leaders, waaronder CIO's, CISO's en experts van Splunk, deelden niet alleen een uitstekende maaltijd maar ook inzichten over Cyberweerbaarheid.


De Urgentie van Bedrijfsweerbaarheid

Te midden van een snel veranderende zakelijke omgeving en verhoogde klantverwachtingen staat bedrijfsweerbaarheid bovenaan de prioriteitenlijst van zakelijke leiders. In de discussies werd benadrukt dat bedrijfsweerbaarheid niet alleen draait om het herstel van rampen, zoals cyberaanvallen, maar ook om het omgaan met diverse interne en externe gebeurtenissen die de voortgang of zelfs het voortbestaan van een organisatie kunnen beïnvloeden.

Bedrijfsweerbaarheid als Mentale Instelling

De discussie spitste zich toe op het feit dat bedrijfsweerbaarheid een mentaliteit is die vanaf de top van de organisatie moet worden aangepakt. Het vereist het implementeren van principes en mechanismen in het hele bedrijfsmodel, die voortdurend worden gemonitord op effectiviteit. Het omarmen van deze aanpak is essentieel in een tijd van toenemende onzekerheid.
Een aantal van de meest - op dit moment - urgente dilemma’s voor digital leaders kwamen deze avond aan bod.

Top-down Leiderschap vs. Bottom-up Initiatief

Bedrijfsweerbaarheid wordt het meest effectief ingebed in de organisatie door zowel top-down leiderschap als bottom-up input en initiatieven van individuele teams te omarmen.

Brede Bedreigingen vs. Specifieke Risico's
Organisaties moeten een evenwicht vinden tussen brede veerkrachtige strategieën en het specifiek aanpakken van risico's om zowel algemene weerbaarheid als gerichte reactie op opkomende risico's te waarborgen.

Proactieve Monitoring vs. Reactief Herstel
Een gebalanceerde benadering is essentieel. Zowel proactieve monitoring voor vroegtijdige identificatie als een sterke focus op snel en effectief reageren na een gebeurtenis dragen bij aan een robuuste cybersecuritystrategie.

Generative AI; Hype of Werkelijkheid?
GenAI ontwikkelt zich snel. De mate waarin het ten goede komt aan cyberdefenders versus kwaadwillende actoren is een voortdurende zorg. De discussie over de vervanging van cyber security banen door volledig op AI gebaseerde systemen blijft bestaan.

Rol van de CISO en Security
De CISO's rol evolueert; direct rapporteren aan de CEO of aan andere C-level executives is afhankelijk van de organisatiestructuur. Investeringen in Security kunnen zowel in business value metrics als cost center en efficiency gemeten worden.

Ransomware-aanvallen: Betalen of Niet?
De beslissing om al dan niet te betalen bij een ransomware-aanval is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Het voorkomen van verdere ontwikkeling van criminele businessmodellen en bescherming van gevoelige data zijn beide cruciaal.

Economische Downturns; Security versus Business Model Innovatie?
Tijdens economische tegenwind is investeren in zowel Security-programma's als businessmodel innovatie noodzakelijk. Het bereiken van een juist evenwicht is essentieel om risico's voor de bedrijfsvoering te minimaliseren.

Risk Appetite: Wat gaat voor?
In de moderne context moeten bedrijven erkennen dat security soms prioriteit moet krijgen boven traditionele aandachtspunten zoals uptime, betrouwbaarheid en gebruikerservaring.

Flexibiliteit vs Effectieve cybersecurity strategie
R&D en software-engineering teams hebben behoefte aan flexibiliteit, maar evenzeer aan standaardisatie, vooral wanneer nieuwe creaties worden geïmplementeerd in Operations. Het vinden van het juiste evenwicht is cruciaal voor een effectieve cybersecuritystrategie.

Het diner werd verrijkt met de inzichten van gastspreker Hans IJkel, GM Cyber Defence & Risk Operations bij Shell. Onder de bezielende leiding van Herman van Bolhuis, founder CIONET Nederland en Maarten Dragtstra, Value Advisor bij Splunk, ontvouwde de avond zich als een platform voor diepgaande discussies en waardevolle uitwisseling van kennis. Deze avond illustreerde niet alleen de culinaire finesse van Aan de Poel maar ook de strategische relevantie van bedrijfsweerbaarheid in het moderne bedrijfslandschap. 

We kijken uit naar meer van zulke mooie avonden en dinergesprekken met digital leaders in het nieuwe jaar!


Posted in:CIONET Netherlands AI

No Comments Yet

Let us know what you think

You May Also Like

These Stories on CIONET Netherlands

Subscribe by Email