Eerste hulp bij cloudstress met de Migratiewijzer Solvinity

Published by Marita Vleugel
June 12, 2023 @ 12:17 PM

Eerste hulp bij cloudstress met de Migratiewijzer

Bepaal de beste strategie voor jouw cloudmigratie met deze beslisboom
Voor veel besluitvormers vormt cloudmigratie een hoofdpijndossier. Want migreren naar de cloud betekent keuzes maken. Ga je applicaties vervangen of herontwerpen? Overweeg je een ‘lift & shift’ of stap je volledig over op een cloudservice? Iedere functionaliteit vraagt om een eigen aanpak en aanlooproute. Maar welke is de juiste?

Sinds 2018 stijgt de omzet uit cloudgerelateerde diensten jaarlijks met 30 tot 60 procent. Ondanks de toenemende interesse en kennis binnen organisaties, zorgt een cloudmigratie nog vaak voor kopzorgen. Want hoe vlieg je de migratie aan? Hoe beperk je de kosten? En hoe maak je de juiste security en compliance afwegingen? De beste aanpak kan per applicatie verschillen. 
 
In de praktijk zien we nog vaak dat bedrijven geen duidelijke strategie hebben als het gaat om het migreren van functionaliteiten naar de cloud. Een verkeerde aanpak of het handhaven van de status-quo kan echter leiden tot verhoogde beveiligingsrisico’s en toenemende kosten. Bijvoorbeeld, omdat je relatief dure kennis moet vasthouden of inkopen. Ook wil je tegenvallende prestaties of hoge kosten van as-a-service-diensten vooraf voorkomen en transitiekosten en risico’s afwegen. Dat zijn een hoop zaken om rekening mee te houden.
 

Keuzehulp bij je cloudstrategie

Wat keuzehulp om tot de juiste aanpak te komen, is dan ook geen overbodige luxe. Hiervoor maakte Solvinity een online beslisboom: de Migratiewijzer. De wijzer geeft niet alleen richting aan je keuzeproces, maar biedt ook inzicht in welke vraagstukken er tijdens een migratie op je pad komen. Middels vraag en antwoord leidt de beslisboom je naar een van de acht mogelijke migratiestrategieën. Zes hiervan leiden naar de cloud:  
 
  1. Rebuild (of re-architect) - De applicatie opnieuw ontwerpen en bouwen, bijvoorbeeld een zelfgebouwde bedrijfskritische applicatie vernieuwen naar een microservices-architectuur die meer toekomstbestendig is. Dit is de meest kostbare en risicovolle migratiemethode.
  2. Refactor - De applicatie herstructureren en zoveel mogelijk gebruikmaken van cloudnative features. Denk aan platformdiensten of serverless diensten voor databases, authenticatie of messaging apps. Dit is vaak een goede eerste stap naar een volledig cloud-native applicatie-omgeving.
  3. Rehost -  De machine (met daarop je applicaties) van on-premises verplaatsen naar de cloud. Dit wordt ook wel een ‘Lift & Shift’ genoemd en is verreweg de meest gekozen route. Bijvoorbeeld wanneer je onder significante tijdsdruk niet meer wilt of kunt investeren in het huidige datacenter. 
  4. Re-install - Je software opnieuw installeren op een nieuwe machine in de cloud. Bijvoorbeeld om zo een verouderd besturingssysteem te updaten of over te stappen op een nieuwe versie van de applicatie.
  5. Replatform - De huidige (fysieke of virtuele) machine vervangen door een cloudservice met een platformdienst. Dit is een ‘Lift & Shift’, maar met beperkte optimalisatie van de applicatie. Bijvoorbeeld om complexiteit weg te halen en besturingssystemen niet meer zelf te hoeven updaten of beheren.
  6. Replace (of repurchase) - De applicatie vervangen door een SaaS-applicatie. Bijvoorbeeld om te profiteren van een snelle time-to-market en automatische updates, waarbij je zelf niet meer hoeft te installeren, programmeren of beheren. Dit is de meest eenvoudige optie om een functionaliteit te migreren naar een cloud-native model. Je wordt volledig ontzorgd, tegelijkertijd ben je wel afhankelijk van het aanbod van de leverancier.
Twee andere scenario’s leiden niet naar de cloud. Dit omdat een migratie niet altijd zinvol is:

  • Retire - De applicatie ontmantelen of uitfaseren, bijvoorbeeld omdat hij niet of nauwelijks meer gebruikt wordt.
  • Retain - De applicatie (voor nu) behouden. Bijvoorbeeld omdat een cloudmigratie vanwege securityredenen niet is toegestaan, niet zinvol is of omdat de applicatie zo uniek is dat er (nog) geen saas-variant is.

Een veilige cloudtransitie, geen one-size-fits-all

Welke van de bovenstaande strategieën uiteindelijk de beste keuze is, hangt af je huidige IT-architectuur en van criteria als schaalbaarheid, beheersbaarheid, compliance, veiligheid en risicobeperking. Of je nu aan het begin staat van je transitie of al even bezig bent, bij iedere moderniseringsslag moet je bekijken welke strategie de beste keuze is. 
 
 
Je kunt de Migratiewijzer voor verschillende applicaties en situaties opnieuw invullen, zodat je een goed beeld krijgt van de opties. Zo helpt de wijzer je op weg met het maken van de eerste stap richting een cloudtransitie die veilig en toekomstbestendig is.
 
Of download de PDF-versie van de Migratiewijzer voor een handig overzicht van de afwegingen en de te bewandelen route. 

Powered by CIONET Netherlands business partner:

Solvinity

 

Posted in:CIONET Netherlands

No Comments Yet

Let us know what you think

Subscribe by Email