Digitale ecosystemen als toekomst van de financiële sector - Solvinity

Published by Marita Vleugel
December 12, 2023 @ 11:37 AM

Digitale ecosystemen als toekomst van de financiële sector

De financiële sector is de afgelopen jaren goed opgeschud. Niet alleen door ontwikkelingen in de politiek, nieuwe wet- en regelgeving en verschuivingen in de markt, maar ook door de snelle digitale transformatie. Tegelijkertijd zorgen FinTech startups voor disruptie met behulp van innovatieve technologie en nieuwe businessmodellen, en zorgen steeds geavanceerdere cybersecuritydreigingen voor een toenemende druk op de beveiliging van IT.
 
Al deze ontwikkelingen gaan sneller dan een enkele organisatie effectief aankan. Maar hoe zorg je voor toekomstbestendige samenwerking? Wat zijn de voorwaarden voor samenwerking waarin alle partijen kunnen gedijen? In deze podcast delen Nancy Roos-Beukers, CCO bij Solvinity, en Andrew Mooijman, Fintech Workgroup Lead bij het Digital Ecosystems Institute, hun visie op de toekomst van samenwerking in de financiële sector.
 
 
Voor ondernemingen in de financiële sector zijn er aanzienlijke uitdagingen. Ten eerste moeten zij gelijke tred houden met de digitalisering, terwijl zij vaak worden belemmerd door hun eigen digitale legacy. Historisch gezien heeft vrijwel elke bank zijn eigen digitale model en systeem ontwikkeld, waardoor het tempo van marktveranderingen, vooral die veroorzaakt door fintech-startups, nu moeilijk bij te benen is. Tegelijkertijd introduceert Europa voortdurend nieuwe voorschriften, zoals PSD2 voor het reguleren van privacy en traceerbaarheid in betalingsverkeer, en maatregelen ter bestrijding van witwassen. Dit jaar trad ook de Digital Operational Resilience Act (DORA) in werking, wat grote gevolgen heeft voor alle actoren op financiële markten.
 
De uniforme uitdagingen en regelgeving binnen de sector bieden een kans voor verdere digitale samenwerking aan de operationele achterkant van dienstverlening. Het is logisch om gezamenlijk een digitaal ecosysteem te ontwikkelen dat veilig, compliant, flexibel en robuust is, en dat aan de voorkant deelnemers de mogelijkheid biedt om zich te differentiëren met specifieke merkdiensten en klantbeleving. Deze ontwikkeling en samenwerking met concurrenten zijn echter niet zonder obstakels.
 

Wat bedoelen we met een digitaal ecosysteem? 

Een digitaal ecosysteem is meer dan alleen een technisch platform. De basis is wel de digitale techniek, waar processen gestroomlijnd verlopen en koppelvlakken de diverse deelprocessen en leveranciers verbinden. Daar bovenop zit een laag met samenwerkingsafspraken. Een niet te onderschatten laag, waarin is vastgelegd welke specifieke waarde partijen toevoegen aan het systeem en duidelijk is afgesproken dat men zich niet op het terrein (of in de niche) van de andere partij begeeft. Daar weer boven zitten de afspraken over de vergoedingen voor de geleverde diensten. Ten slotte is er een laag met het leiderschap waar beleidsmatige beslissingen worden genomen.
 

De uitdagingen in de samenwerking

Dan de uitdagingen. Die zijn net als het ecosysteem zelf meestal vrij complex, maar goed te overwinnen. Het belangrijkste is dat partijen nadrukkelijk in gezamenlijkheid aan de slag gaan. Dat betekent dat er commitment is voor de gezamenlijke missie en vooral het gezamenlijke doel, dat er volstrekte duidelijkheid is over ieders rol en verantwoordelijkheid (niet wegduiken, zeker geen landjepik) en dat deelnemers volledig transparant zijn. Verder moeten security en compliance boven elke twijfel verheven zijn. Dat zijn allemaal zeer belangrijke issues die het succes van een digitaal ecosysteem voor zowel financieel dienstverleners als de klanten bepalen. 
Vergelijkbare succesvolle digitale ecosystemen bestaan al in andere sectoren. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer waar een samenwerkend digitaal systeem achter de schermen opereert voor financiële transacties, terwijl vervoerders zich aan de voorkant nog steeds onderscheiden. Ook in de financiële wereld zijn er al geslaagde systemen zoals iDeal en Geldmaat, waar banken samenwerken voor betalingen en pinautomaten.
 

Focus op lange termijn doelen

Succesvolle digitale ecosystemen brengen talloze voordelen met zich mee, waaronder lagere gezamenlijke kosten en een grotere wendbaarheid. Bovendien dragen ze bij aan de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van organisaties en de financiële sector als geheel, wanneer de focus gericht is op lange termijn doelen in plaats van snel gewin.
 
Wil je meer weten of verder sparren over digitale ecosystemen? Lees hier meer over onze visie op digitale ecosystemen of neem contact op met Nancy Roos-Beukers via nancy.roos@solvinity.com.
 

 
Financiële instellingen werken hard aan de herinrichting van processen voor een gemakkelijke, toegankelijke en gepersonaliseerde gebruikerservaring. Ondanks de wil om te digitaliseren moeten financiële organisaties uitkijken voor een aantal valkuilen. In dit e-book vind je vijf focuspunten, met concrete handvatten, die je aan kunt grijpen als vertrekpunt om je blikveld te verbreden en richting te geven aan digitale transformatieprojecten.capture voorzijde finance ebook
 
Download het e-book en lees meer over:
- Toenemende concurrentie van binnen en buiten de sector
- Mensgerichte gebruikservaringen in een krappe arbeidsmarkt
- Data als gouden standaard
- Compliancy of security? Waarom niet allebei?
- Hoe bereik je operational & cost efficiency?
 
An English version of the e-book ‘Trends & digitisation in the finance sector’ is available here
 
 

Powered by CIONET Netherlands business partner:

Solvinity

 

Posted in:CIONET Netherlands

No Comments Yet

Let us know what you think

You May Also Like

These Stories on CIONET Netherlands

Subscribe by Email